Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2020. február»
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

E’mesevár – hárompróbás mesenépszerűsítő program kisiskolásoknak

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Gyermekrajz-kiállítással és japán papírszínház-bemutatóval zárta 2017 szeptember 29-én, pénteken a Bod Péter Megyei Könyvtár E’mesevár című, kisiskolásoknak szóló könyvtár- és mesenépszerűsítő programját. Az intézmény Gábor Áron termében megtartott rendezvényen az érdeklődők ízelítőt kaptak az elmúlt öt hónap vonatkozó tevékenységeiből.

Hollanda Andrea, az Olvasószolgálat vezetője röviden bemutatta a programot, majd a jelenlévő kisdiákok – ahogyan a tevékenységeken is – nyitó- és zárómondókák közé fogva hallgathatták meg A kőtörő című mesét, amelyet Nagy Zsófia, könyvtárunk munkatársa mondott el, a gyermekek rajzait felhasználva, japán papírszínház segítségével. Viszonzásképp a kisdiákok is eljátszottak néhány jelenetet a program alatt megismert mesékből.

 

 

Az E’mesevár (hárompróbás mesenépszerűsítő program kisiskolásoknak) ötlete az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársától, Luzsi Margó könyvtárostól és mesemondótól származik. Egerben 2016-ban bonyolították le, majd szakmai továbbképzés keretében közkinccsé tették.

Könyvtárunk munkatársai átvették és a hazai viszonyokra alkalmazták az E’mesevár próbáit, foglalkozásait, 2017 májusától pedig három fordulóban, a könyvtárban és iskolákban egyaránt megszervezték a programot.

A fordulók a következők voltak:

1. Az osztályok ellátogattak a könyvtárba, ahol meghallgattak egy mesét, majd játékos foglalkozáson vettek részt.

2. A könyvtárból kikölcsönzött meséskönyvből az osztály tanulói választottak egy mesét, amelyet a könyvtáros felolvasott, majd szabadon választott technikával megjelenítették (dramatizálás, ajánló írása, rejtvény készítése, tánccal, zenével, verssel történő előadás stb.).

3. Az osztály újra ellátogatott a könyvtárba, ahol meghallgattak egy mesét, majd kamishibai-t, japán papírszínházat készítettek a mese alapján. A papírszínházhoz készült rajzok a zárórendezvényre kiállítássá álltak össze.

 

 

A gyermekek körében népszerűnek bizonyult programba hét iskolából tizenhárom I-IV. osztály kapcsolódott be, tizenegy osztály Sepsiszentgyörgyről (Váradi József Általános Iskola – osztálytanító: Balla Enikő; Mikes Kelemen Elméleti Líceum – osztálytanítók: Ambrus-Sántha Edit, Forró Viola, Oláh-Székely Ágnes; Székely Mikó Kollégium – osztálytanító: Szakács Ágnes; Református Kollégium – osztálytanítók: Berde Imola, Palkó-Nagy Gabriella, Wagner Erika; Nicolae Colan Általános Iskola – osztálytanítók: Incze Mária, Gászpor Melinda / Pál Rozália, Papp Judit), illetve egy-egy osztály az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskolából (tanító: Nébréda Timea) és a dálnoki Darkó Jenő Általános Iskolából (tanító: Nyircsa Klára).

A Bod Péter Megyei Könyvtár részéről Balázs Orsolya, Éltes Enikő, Hollanda Andrea, Nagy Tímea, Nagy Zsófia, Sánta Zsófia és Tóth-Wagner Anikó kapcsolódtak be az E’mesevár lebonyolításába.

Örömmel gondolunk vissza az együtt töltött órákra, köszönjük a diákoknak a lelkesedést, a részvételt, a tanítóknak az együttműködést, kollégáinknak pedig az ezzel járó munkát!

 

További fotókat a zárórendezvényről IDE KATTINTVA láthatnak.

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro