Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2020. február»
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Ötödik kiadásán túl az olvasó- és kézműves tábor

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

A 2013–2016 időszakban lezajlott korábbi kiadásokat követően ötödszörre szervezett olvasó- és kézműves tábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és könyvtárunk 5–8. osztályos, Kovászna megyei diákoknak.

A 2017. július 19. és 23. között a múzeumban lezajlott rendezvényen 20 gimnazista diák vett részt, meghívottak, tanárok (Benedek Mónika, Fazakas Enikő, Kinda Szende-Enikő) és a szervező intézmények képviselői társaságában. A diák résztvevők az idén júniusban a múzeumban a két intézmény által szervezett, Azért vagyunk a világon, hogy… című, Tamási Áron életművére alapozó vetélkedőn érdemelték ki a jutalomtáborozást.

A tábornak idén is partnere volt a Magyar Olvasástársaság, amelynek alelnöke, Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, író vezette az olvasótábori tevékenységeket, Tolnai Mária, szintén kaposvári drámapedagógus, egyetemi tanár, valamint Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa közreműködésével. A kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda múzeum munkatársai, Dimény-Haszmann Orsolya (nemezelés) és Haszmann Gabriella (bútorfestés) biztosították a résztvevőknek, hozzájuk csatlakoztak meghívottként a tábor második felében a pécsi Míves Mag Műhely tagjai, Bedő Anikó (agyagozás), Beke Lívia (csuhéfonás) és Minorics Tünde, aki a reformáció 500. évfordulója és a vonatkozó idei emlékév alkalmából készült, baranyai kazettás templommennyezeteket ábrázoló szabadtéri kiállítást mutatta be, interaktív alkotó játékok (színezők, puzzle stb.) révén is. Az immár hagyományossá vált tábori lappal kapcsolatos munkában Dimény-Haszmann Árpád költő, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője adott eligazítást és feladatokat a diákoknak. A tábornyitót követő játékos csapatépítő foglalkozást Müller Henrietta, a Kreatúra-táborok szervezője vezette. Az összehangolási tevékenységeket Szonda Szabolcs, a társszervező könyvtár igazgatója látta el, ő volt az író-olvasó találkozók meghívottainak egyik beszélgetőtársa is.

 

 

A tábori napok első felében Szövegek, világok, szövegvilágok címmel zajló olvasótábori munka során a diákok többek között Béres Tamás, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Örkény István egyes írásait, illetve a Halotti beszéd és könyörgés szövegét értelmezték, részben dramatizálva azokat, illetve a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, és élményszerűen mutatták be a rendezvény záró szakaszában. Ezúttal is nagy sikere volt a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent és olvass! akciónak: a nap bizonyos óráiban, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel, és elmerülni egy-egy könyvbe az épp aktuális tartózkodási helyen.

Szerdától szombatig, a délutáni-esti órákban meghívottak érkeztek a táborba, egyfajta összművészeti „körkapcsolás” részeként. Bajka-Barabás Réka nagyszebeni pantomimművész, humoros, interaktív fellépését (részlet Pufi a fergetegben című előadásából) követően, a színművészi pálya különböző vetületeiről beszélgetett a táborlakókkal, illetve játékos beszédtechnikai gyakorlatokat javasolt számukra, jó hangulatú közös foglalkozás keretében.

László Noémi kolozsvári költő, műfordító, Szonda Szabolcs kérdéseire válaszolva, beszélt alkotói indulásáról, a vershez és az alkotáshoz való viszonyáról, arról, ahogyan az egyéni érzelemvilág vers-univerzummá válik esetében, illetve mesélt saját tinédzserkoráról, valamint felolvasott Feketeleves című, főként (kis)kamaszoknak szóló verskötetéből és kiadás előtt álló, friss gyermekverseiről.

A tizenhét éve egyetemista zenekarként alakult, legutóbb öt évvel ezelőtt fellépett Fűszál együttes a tábor alkalmával vállalt ismét koncertet, „alakult újra”, tagjai, Fejős Gabriella (hegedű, ének), Lakatos Sándor (gitár, ének), Kisgyörgy Tamás (perkúció, ritmushangszerek), Bíró Attila (basszusgitár), Keresztes Szabolcs (ütőshangszerek), Nagy Endre (gitár, ének), érzékeny, gazdag hangszerelésű énekelt versekkel, Ady Endre, Bözödi György, József Attila, Weöres Sándor és más szerzők megzenésített költeményeivel örvendeztették meg nemcsak a táborlakókat, hanem a múzeumudvarra szép számban érkezett közönséget.

Lupescu Kata tizenöt éves kolozsvári szerző és Kalózlány. Végső kezdet című, nemrég megjelent kalandregénye nem kis visszhangot keltett a közönség és a szakma berkeiben. A szerző eljött a táborba, író-olvasó találkozóra, kiadója, Nagy Péter kíséretében, és beszélt közönségének – Gombos Péter és Szonda Szabolcs kérdéseire válaszolva – arról, hogy miképpen és miért vált az írás hangsúlyos elfoglaltságává, mit nyújt számára és mit nyújtana ő maga ezáltal olvasóinak, hogyan viszonyul a fantasy irodalmi világához, milyen lesz könyve folytatása.

Az ötödik tábor keretében a résztvevők és meghívott korábbi táborlakók vetített képes nosztalgiadélutánon idézték fel az előző kiadások történéseit, élményeit, tanulságait. A programban bizonyos estéken filmvetítések szerepeltek, esetenként az olvasótábori tevékenység során felmerült témákhoz, művekhez illeszkedően. A táborlakók kilátogattak az Ikavárához is, belekóstolva az ott épp zajló néptánctalálkozó pörgős történéseibe. A nem túl gyakori szabadidőt általában olvasással vagy szabadtéri játékokkal töltötték ki, például gólyalábra „kaptak”, és a focilabda sem pihent, nagy kedvvel kergették fiúk, lányok egyaránt.

A hazautazás előtti estén, tábortűz köré ülve, a diákok előzőleg megadott kulcsmondatokra épülő vidám jeleneteket rögtönöztek, majd gyermekek és felnőttek felszabadult csapattá váltak éneklésben és viccmondásban, a generációkon átívelő találkozás örömével.

A vasárnapi táborzárón a szervezők a kiváló közös munkát emelték ki, ami, a természetesség, spontaneitás és nagyfokú kíváncsiság, érdeklődés, reagálókészség mellett, meghatározta az együttlétet a diákokkal és a közreműködőkkel. Elmondták: bíznak benne, hogy valódi irodalmi-kulturális élményekkel és a későbbiekben is hasznosítható tapasztalatokkal távoznak a résztvevők, illetve hogy kapcsolatban maradnak egymással a Csernátonban töltött néhány napot követően is.

A rendezvény létrejöttét, fő támogatóként, pályázati úton, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap segítette, támogatóként pedig a sepsiszentgyörgyi Bertis Kft., valamint a bukaresti Valvis Holding járult hozzá ahhoz, hogy a táborlakók jól érezzék magukat.

A szervezők köszönik a részvételt és a közreműködést mindenkinek!

 

Sajtóvisszhang:

Otthon a szövegvilágokban

 

Képek a táborból a Haszmann Pál Múzeum facebook-oldalán, IDE KATTINTVA érhetők el.

Gombosné Szabó Sára tábori hangulat- és történésfotói IDE KATTINTVA láthatók.

Videoösszeállítás a táborozó diákok benyomásaiból IDE KATTINTVA tekinthető meg.

 

Fotók: Haszmann Pál Múzeum, Bod Péter Megyei Könyvtár

   

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro