Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2019. február»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Azért vagyunk a világon, hogy... - Vetélkedő után, táborra készülve

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Sorban ötödik alkalommal szervezett műveltségi és kreativitási vetélkedőt 5–8. osztályos háromszéki diákoknak a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és könyvtárunk. Az idei, Azért vagyunk a világon, hogy… című megmérettetés Tamási Áron születésének 120. évfordulója jegyében, az íróra emlékezve zajlott 2017. június 10-én, szombaton, a társszervező múzeumban, egész napos programot kínálva a résztvevőknek.

A május elején közzétett vetélkedő-felhívásra 30 háromfős csapat jelentkezett a megye kilenc településének (Alsó- és Felsőcsernáton, Barátos, Kézdivásárhely, Sepsikőröspatak, Sepsiszentgyörgy, Ozsdola, Zabola, Zágon) ugyanannyi iskolájából. A jelentkezőknek a megmérettetést megelőzően az volt a feladatuk, hogy gondolják tovább az annak címében szereplő Tamási-gondolatot, értelmezve azt, alkalmazva akár a mai valóságra, megfogalmazva saját(os) választ/befejezést a világban való helykeresésükre, szerepükre, feladataikra vonatkozóan. A mondat kiegészítését, annak indoklását legtöbb 5 percben mutathatták be a csapatok egymásnak és a zsűrinek a vetélkedőn, mind szöveges, írott, mind audiovizuális tartalmakat (hangbejátszás, fotók, videofelvétel) felhasználva, tetszés szerint.

Objektív okok miatt 26 csapat, azaz 78 diák érkezett a vetélkedő helyszínére és méretkezett meg egymással, hogy kiderüljön a végén: kik vesznek részt a két intézmény 2017. július 19. és 23. között sorra kerülő, csernátoni olvasó- és kézműves jutalomtáborában. A csapatokat több felkészítő tanár és pedagógus kolléga kísérte el: André Beáta és Tóth Annamária Alsócsernátonból, Benedek Mónika Ozsdoláról, Both Erzsébet és Incze Melinda Sepsiszentgyörgyről, Bucs Réka Zágonból, Fazakas Enikő Kézdivásárhelyről, Finta Iringó Zaboláról, Kinda Szende-Enikő és Gaál Zsuzsa Sepsikőröspatakról, Pakó Márta Felsőcsernátonból, Zsigmond Laura Barátosról.
A diákok két csoportba osztva, egy délelőtti és egy kora délutáni felvonásban mérkőztek meg egymással. Bemutatták előzetesen elkészített munkájukat, legtöbb esetben vetítéssel vagy hanganyag bejátszásával, szövegértelmezési és -alkotási feladatokat (alternatív befejezés egy adott, Tamásival kapcsolatos történetnek, fiktív, mai párbeszéd az íróval, amelynek olvasóját az író nevének szerepeltetése nélkül kellett rávezetniük arra, hogy ki a beszélgetőtárs, egyik novella kapcsán érvelés és benne szereplő mondásokhoz hasonlók felsorolása vagy kitalálása), ismeretellenőrző kvízt oldottak meg, könyvborítót terveztek és fülszöveget írtak az Ábel a rengetegben képzelt új kiadásához.

Teljesítményüket háromtagú zsűri értékelte: Kőmíves Noémi magyartanár, Kovászna megyei szaktanfelügyelő, Tóth-Wagner Anikó, a társszervező könyvtár munkatársa, valamint Dimény-Haszmann Árpád, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője, költő.

A vetélkedő nyomán, szoros versenyben, a következő csapatok nyerték el a tábori részvételt (a helyezések sorrendjében):

Vadvirágok (Fülöp Barbara, Szabó Gabriella, Szőcs Ildikó – Felsőcsernáton, Bod Péter Általános Iskola) – 90 pont;

Lételemek (Nyeső Tímea, Kovács Petra, Urbán Panna – Sepsiszentgyörgy, Váradi József Általános Iskola) – 89;

Székölykek (Kovács Andrea, Musnoi Krisztina, Rettegi Fanni – Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Általános Iskola) – 89;

Evilági Ludmillák (Bálint László, Marhát Antónia, Prezsmer Hunor – Sepsikőröspatak, Kálnoky Ludmilla Általános Iskola) – 88;

Csügrösök (Fejér Ákos, Harai Tamás, Kovács Andrea – Zabola, 1-es Számú Általános Iskola) – 87;

Magyar tenger kalózai (Csiszér Anetta, Demény Ágnes, Szilágyi Hanna – Sepsiszentgyörgy, Váradi József Általános Iskola) – 84;

Könyvmolyok (Borbáth Lídia, Kopacz Andrea, Lázár Éva – Ozsdola, Kun Kocsárd Általános Iskola) – 81;

Töprengők (Dóczé Beáta, Kiss Csenge, Száva Anasztázia – Sepsiszentgyörgy, Váradi József Általános Iskola) – 79.
A helyezések sorrendjében első 15 csapat könyvjutalomban részesült, minden versenyző, a felkészítő tanárok és a rendezvényen közreműködők részvételi oklevelet kaptak a szervezőktől, akik a diákokat elkísérő pedagógusok munkáját ajándékkönyvvel köszönték meg.

A nap programjában közös ebéd is volt a kézdivásárhelyi Székely Vendéglő közreműködésével, a diákok kézműves műhelyekben tevékenykedhettek, Haszmann Gabriella (bútorfestés) és Orbán Enikő (kosárfonás) irányításával, Beke Jolán segítségével, valamint szabadtéri drámajátékokat játszhattak, Hollanda Andrea és Nagy Tímea könyvtárosok vezetésével.
Az eredményhirdetés előtti izgatott várakozást jó hangulatú, közös néptánc és éneklés oldotta, Fákó Zsófia és László Botond közreműködésével.

Bízunk abban, a visszajelzések is erre engednek következtetni, hogy maradandó, hasonló részvételekre ösztönző, jó élményekkel távozott minden jelenlévő a tartalmas nap után, amelynek sikere nem lett volna lehetséges elsősorban a részt vevő csapatok, valamint tanáraik, segítőik közreműködése nélkül. Köszönjük hozzájárulásukat, a zsűri munkáját, ezen kívül a rendezvény létrejöttében a támogatást a következőknek: Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap (Budapest) Bertis Kft., Diószegi Pékség (Sepsiszentgyörgy), Valvis Holding (Bukarest).

A zsűritagok és a játékvezetők tevékenységéhez, összekötői feladatokat ellátva, Varga Zsuzsa és Szabó Enikő, a rendezvény lebonyolításához pedig, szállítás révén, Bodor Gyula járult hozzá (mindhárman a társszervező könyvtár munkatársai). Az esemény gördülékeny menetét a házigazda múzeum munkatársai biztosították.

 

A két szervező intézmény nevében, köszönettel:

Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus és Szonda Szabolcs igazgató (a vetélkedő játékvezetői)


Fotók: Haszmann Pál Múzeum

     

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro