Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2019. február»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Képes történetek nyomában - Olvasó- és kézműves tábor a csernátoni múzeumban

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Erősödő hagyományra építve tovább, idén már negyedik éve, hogy a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és könyvtárunk szervezésében olvasó- és kézműves táborba gyűlnek össze 5–8. osztályos, Kovászna megyei diákok a múzeumban, annak vendégszeretetét élvezve.

2013-ban Az én múzeumom pályázaton, 2014-ben a Fészeklakó történetek, 2015-ben a Híres mesterségem címere, idén pedig a Képes történetek című vetélkedőn legjobban szereplő csapatok vehettek részt a táborban. Így volt jelen 2016. július 20. és 24. között az idei táborban 22 háromszéki diák, illetve három pedagógus, Finta Iringó, Incze Melinda és Zsigmond Laura, a szervező intézmények képviselői és meghívottak társaságában.

A tábornak idén is partnere volt a Magyar Olvasástársaság, amelynek elnöke, Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, író vezette az olvasótábori tevékenységeket, Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa közreműködésével. A kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda múzeum muzeológusa, Dimény-Haszmann Orsolya (nemezelés), illetve – meghívottként – a kézdivásárhelyi Orbán Enikő (kosárfonás) biztosította a résztvevőknek. Az immár hagyományossá vált tábori lappal kapcsolatos munkában Dimény-Haszmann Árpád költő, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője adott eligazítást és feladatokat a diákoknak. A tábornyitót követő játékos csapatépítő foglalkozást Müller Henrietta, a Kreatúra-táborok szervezője vezette. A szervezési és háttérmunkákat Szonda Szabolcs, könyvtárunk igazgatója látta el, és ő volt az esti találkozók meghívottainak beszélgetőtársa is.

 

 

A tábori napok első felében, Szövegek, világok, szövegvilágok címmel zajló olvasótábori munka során a diákok többek között Beck Zoltán, Gerald Durrell, Kányádi Sándor, Lázár Ervin, Gabriel García Márquez, Varró Dániel egyes írásait értelmezték, részben dramatizálva azokat, illetve a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, és élményszerűen mutatták be azokat a rendezvény zárónapján.

Ezúttal is nagy sikere volt a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent és olvass! akciónak: a nap bizonyos óráiban, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel és elmerülni egy-egy könyvbe az épp aktuális tartózkodási helyen.

 

Csütörtöktől szombatig, a délutáni-esti órákban meghívottak érkeztek a táborba, egyfajta összművészeti „körkapcsolás” részeként.

Fekete Vince kézdivásárhelyi költő, író, műfordító, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélt a jelenlévőknek olvasóvá, majd íróvá válásának meghatározó élményeiről, a jelenlegi magyar irodalom általa érzékelt fontos vonulatairól, illetve legutóbbi, Ahonnan a nagy-nagy kékség című verses meseregényének keletkezését, az idevágó alkotómunka ihlető tényezőit ismertette, és hangulatos felolvasást tartott a könyvből.

Kispál Attila és Kispál Ágnes-Evelin, a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársai interaktív foglalkozást tartottak a táborlakóknak, akik történelmi időket idéző körgallért hajtogattak színes papírból, majd azt magukra öltötték egy-egy, emlékbe hazavihető fénykép erejéig, úgy, hogy a fotókon hozzájuk hasonlító korhű portrék társultak arcképükhöz.

Idén is volt színész és zenész meghívottja a tábornak. Kolcsár József, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja felidézte azokat a gyermek- és fiatalkori történéseket, amelyek hozzásegítették a döntéshez, hogy elinduljon a színművészi pályán, bevezette hallgatóságát a színpadi műhelymunka, az előadások elkészülésének kulisszatitkaiba, majd Fekete Vince, József Attila, Szilágyi Domokos és Vlagyimir Viszockij megzenésített verseiből adott elő, az est különmeghívottja, Lőfi Gellért zeneművész, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója közreműködésével. A tartalmas-hangulatos rendezvény zárásaképpen a jelenlévők a meghívottakkal együtt énekelték József Attila Kertész leszek című versét.

Zsidó Ferenc székelykeresztúri prózaíró, magyartanár, az Eirodalom erdélyi irodalmi portál szerkesztője többek között azt osztotta meg a jelenlévőkkel, a vele szervezett találkozón, hogy miért érzi magát otthonosabban a prózában, mint a versben, a líra mégis hogyan szivárog be novelláiba, regényeibe, illetve hogyan járulnak hozzá a keletkező vagy tudatosan, például utazással szerzett élmények az írói munkához. Szó esett Laska Lajos című, szélesebb közönségnek szóló rövidpróza-kötetéről is, amelynek címszereplőjét a diákok saját képzeletük szerint rajzolták meg és fogalmaztak róla leírást, amelyekből néhányat a szerző fel is olvasott, elismeréssel nyugtázva a táborlakók kreativitását.

 

 

A programot filmvetítések színesítették, az olvasótábori tevékenység során felmerült témákhoz, művekhez illeszkedően. A nem túl gyakori szabadidőt a diákok általában olvasással vagy szabadtéri játékokkal töltötték ki, így jelentős népszerűségnek örvendtek a gólyalábak, és előkerült a focilabda is, amelyet nagy kedvvel kergettek fiúk, lányok egyaránt. Az elutazás előtti estén, tábortűz köré ülve, diákok és felnőttek vidám csapattá váltak éneklésben és viccmondásban, a generációkon átívelő találkozás örömével.

A vasárnap délutáni táborzárón a szervezők a remek közös munkát emelték ki, ami, a természetesség, spontaneitás és nagyfokú kíváncsiság, érdeklődés, reagálókészség mellett, meghatározta az együttlétet a diákokkal és a közreműködőkkel. Elmondták: bíznak benne, hogy valódi irodalmi-kulturális élményekkel és a későbbiekben is hasznosítható tanulságokkal távoznak a résztvevők, illetve hogy kapcsolatban maradnak egymással a Csernátonban töltött néhány napot követően is.

A rendezvény létrejöttét, fő támogatóként, pályázati úton, a Nemzeti Kulturális Alap segítette, támogatóként pedig a sepsiszentgyörgyi Bertis Kft., valamint a bukaresti Valvis Holding járult hozzá ahhoz, hogy a táborlakók jól érezzék magukat.

 

A szervezők köszönik a részvételt és a közreműködést mindenkinek!


Fotók: Dimény-Haszmann Orsolya, Dimény-Haszmann Árpád


Sajtóvisszhang:

Képes történetek nyomában


Gombosné Szabó Sára fotói IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

 

A BETŰFALÓK című tábori lap idei kiadása IDE KATTINTVA olvasható.

    

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro