Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2020. február»
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Képes történetek: vetélkedő után, tábor előtt

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Képes történetek címmel szervezett kreativitási és műveltségi vetélkedőt könyvtárunk és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, 5–8. osztályos háromszéki diákoknak. A rendezvény 2016. június 11-én, szombaton, a múzeum udvarán egész napos programot kínált a résztvevőknek.

Az április végén közzétett vetélkedő-felhívásra 30 háromfős csapat jelentkezett a megye 10 településének (Alsó- és Felsőcsernáton, Kézdiszentkereszt, Kézdivásárhely, Lemhény, Mikóújfalu, Sepsikőrőspatak, Sepsiszentgyörgy, Zabola, Zágon) 12 iskolájából. A jelentkezőknek a megmérettetést megelőzően az volt a feladatuk, hogy válasszanak egy vagy több régi családi fotót, archív felvételt a településükről, és írjanak a fényképek alapján egy elképzelt vagy valós történetet, beleszőve érdekes, tanulságos eseményt, történelmi adatot, hagyományt, ami szűkebb-tágabb környezetükre jellemző.

A vetélkedő dátuma körüli napok sűrű eseményei és más objektív okok miatt végül 21 csapat érkezett a helyszínre és méretkezett meg egymással, hogy kiderüljön a végén: melyik hét vesz részt a két intézmény júliusi csernátoni olvasó- és kézműves jutalomtáborában. A csapatokat több felkészítő tanár és pedagógus kolléga kísérte el: Ájgel Krisztina Mikóújfaluból, Bucs Réka Zágonból, Finta Iringó Zaboláról, Găman Laura Sepsikőröspatakról, Incze Melinda és Jánó Enikő Sepsiszentgyörgyről, Kádár Andrea és Kocsis Cecília Kézdivásárhelyről, Mágori Melinda Alsócsernátonból, Pakó Márta Felsőcsernátonból, Pál-Varga Ilona felkészítő tanár képviseletében Réti Orsolya Kézdiszentkeresztről, valamint Lemhényből a felkészítő Fekete Tünde képviseletében Gál Ildikó.

 

 

A lelkes diákok többféle próbán vettek részt. Bemutatták vetített képek, videó- vagy hanganyag kíséretében az előzetes munkáikat, amelyek világháborús emlékezésektől a közelmúlt felidézéséig nagyon színes palettát öleltek fel, értékes, érdekes előadások formájában. (Külön kiemeljük az alsócsernátoni Végh Antal Általános Iskola népviseletbe öltözött csapatát, akik a bemutatójuk mellé „farsangi fánkot” kínáltak körbe a résztvevőknek.) A bemutatók után párbeszédet, történetet írtak filmjelenet és nonszensz vers alapján, limericket megadott témára, szólásokat és közmondásokat értelmeztek, találtak meg keresztrejtvényben, kerestek hozzájuk rokon értelműeket, emellett az előzetesen kiadott könyvészetből szerzett ismereteket ellenőrző feladatokat kaptak, történetet jelenítettek meg újságkivágásokból, ragasztással, és felfedező útra indultak, megkeresni a múzeum gazdag gyűjteményében „rejtőző” tárgyakat.

Teljesítményüket háromtagú zsűri értékelte: Tóth-Wagner Anikó, a társszervező könyvtár munkatársa, Dimény-Haszmann Árpád, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője, illetve Vetró Bodoni Barnabás képzőművész.

 

 

A vetélkedő nyomán, nagyon szoros versenyben, a következő hét csapat nyerte el a tábori részvételt (a helyezések sorrendjében):

Régiségek (Kosztándi Klementina, Szabó Katalin, Szőcs Ildikó – Felsőcsernáton, Bod Péter Általános Iskola) – 71 pont;

CS.I.T. Csapat (Ferencz Csilla, Földes Tímea, Orsi Izolda – Zágon, Mikes Kelemen Általános Iskola) – 70;

Székölykek (Kovács Andrea, Musnoi Krisztina, Rettegi Fanni – Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Általános Iskola) – 69;

elKÉPesztők (Bálint László, Marhát Antónia, Prezsmer Hunor – Sepsikőröspatak, Kálnoky Ludmilla Általános Iskola) – 68,5;

„Azt gondoltad, régi babám, megcsaltál” (Csenteri Anna Luca, Gergely Dorottya, Tunyogi Kata – Sepsiszentgyörgy, Váradi József Általános Iskola) – 65;

Képírók (Csiszér Anetta, Demény Ágnes, Szilágyi Hanna – Sepsiszentgyörgy, Váradi József Általános Iskola) – 64,5;

Idővándorok (Bíró Eszter, Fülöp Barbara, Makó Ottilia – Felsőcsernáton, Bod Péter Általános Iskola) – 64.

Minden résztvevő csapat könyvjutalomban részesült, tagjaik, illetve a felkészítő tanárok részvételi oklevelet kaptak a szervezőktől.

 

 

A nap programjában volt egy közös ebéd is, a helybeli Enikő Vendégház közreműködésével, valamint a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes hangos sikert arató koncertje, ajándékként mindent résztvevőnek. A fellépés az együttes eddigi lemezeinek – Evilági, Dalóka, Kincs, Hajnali énekek, Csodaváró – anyagából hozott élvezetes válogatást, amelyre nemcsak a vetélkedő résztvevői, hanem Csernátonból és Kézdivásárhelyről érkezett érdeklődők is kíváncsiak voltak.

Bízunk abban, hogy időtálló, továbbgondolásra és -cselekvésre késztető, kellemes élményekkel távozott minden jelenlévő a tartalmas nap után, amelynek sikere nem lett volna lehetséges elsősorban a részt vevő csapatok, valamint tanáraik, segítőik közreműködése nélkül. Köszönjük hozzájárulásukat, a zsűri munkáját, ezen kívül a rendezvény létrejöttében a támogatást a következőknek: Nemzeti Kulturális Alap (Budapest), Bertis Kft. (Sepsiszentgyörgy) – Diószegi Pékség (Sepsiszentgyörgy), Valvis Holding (Bukarest), Pallas-Akadémia (Csíkszereda), Koinónia, Sétatér (Kolozsvár), Pont (Budapest) könyvkiadó.

A zsűritagok és a játékvezetők tevékenységéhez, összekötői feladatokat ellátva, László Anna Eszter és Nagy Tímea, a rendezvény lebonyolításához pedig, szállítás révén, Bodor Gyula járult hozzá (mindhárman a társszervező könyvtár munkatársai). Az esemény gördülékeny menetét a házigazda intézmény részéről a következők biztosították: Haszmann Pál, Haszmann Gabriella, Haszmann László, Haszmann Lajos, Bagoly Zoltán.

A két szervező intézmény nevében: Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus és Szonda Szabolcs igazgató (a vetélkedő játékvezetői)


Fotók: Haszmann Pál Múzeum

 

Sajtóvisszhang:

Sokpróbás vetélkedő után

Képes történetek Csernátonban

    

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro