Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2019. február»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Olvasmány és kézművesség „kincskeresői”

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Idén már harmadik éve, hogy a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és könyvtárunk szervezésében olvasó- és kézműves táborba sereglenek össze 5–8. osztályos diákok a múzeumban, annak vendégszeretetét élvezve.

2013-ban Az én múzeumom pályázaton, 2014-ben a Fészeklakó történetek vetélkedőn, idén pedig a Híres mesterségem címere vetélkedőn legjobban szereplő csapatok vehettek részt a táborban. Ily módon volt jelen 2015. július 15. és 19. között, a Kincs, ami van elnevezésű táborban, 22 diák, tizenkilencen Kovászna megyéből, hárman pedig – meghívottként – Gyulafehérvárról, annak a szervezői törekvésnek a jegyében, hogy a szórványvidék is bekapcsolódhasson a táborsorozatba. A diákok mellett két kísérő pedagógus, Ájgel Krisztina és Bucs Réka vett részt a táborban, a szervező intézmények képviselői és meghívottak társaságában.
A tábornak idén is partnere volt a Magyar Olvasástársaság, amelynek elnöke, Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója vezette az olvasótábori tevékenységeket, Tolnai Mária drámapedagógus, a Kaposvári Egyetem tanára, valamint Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa tartalmas közreműködésével. A kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda múzeum munkatársai, Dimény-Haszmann Orsolya (nemezelés), Haszmann Gabriella (bútorfestés), Haszmann László (fafaragás), valamint – meghívottként – a kézdivásárhelyi Orbán Enikő (kosárfonás) biztosították a résztvevőknek. A tábori lappal kapcsolatos munkában Dimény-Haszmann Árpád, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője adott eligazítást a diákoknak. A tábornyitót követő játékos csapatépítő foglalkozást Müller Henrietta, a Kreatúra-táborok szervezője vezette.

A tábori napok első felében zajló olvasótábori munka során a diákok Beck Zoltán, Dragomán György, Kányádi Sándor, Tandori Dezső, Vámos Miklós, Varró Dániel, Weöres Sándor írásait értelmezték, részben dramatizálva azokat, illetve a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, és élményszerűen mutatták be azokat a rendezvény zárónapján.

Ezúttal is nagy sikere volt a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent és olvass! akciónak: a nap bizonyos óráiban, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel és elmerülni egy-egy könyvbe az épp aktuális tartózkodási helyen.
Csütörtöktől szombatig, a délutáni-esti órákban meghívottak érkeztek a táborba, egyfajta összművészeti „körkapcsolás” részeként.

Vetró Bodoni Barnabás képzőművész (Sepsiszentgyörgy) játékos rajzkalandozásra hívta a táborlakókat, akik, rövid elméleti bevezető meghallgatása után, pászkából (sós-sajtos tallérból) rágtak ki különböző figurákat, fantázianevet adtak azoknak, majd a frottage-technika segítségével örökítettek meg a múzeum udvarán található tárgyakat, részben vagy egészben. (S hogy mindebből ne csak a szép emlék maradjon, meghívottunk elektronikus kiadványt készített a rendhagyó műhelymunka eredményeiből, amely IDE KATTINTVA érhető el.) Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgy Osonó színtársulat vezetője a figyelmet, összpontosítást, csapatban működést is erősítő, pörgős improvizációs gyakorlatokat, játékokat ajánlott a résztvevőknek, akik a foglalkozás végére nagy lelkesedéssel próbálták ki magukat színészként, életkoruk fő témáit érintő jelenet előadása révén.

Ségercz Ferenc zenész, népzene-kutató és -gyűjtő (Sepsiszentgyörgy) időben és térben is széles merítésű barangolásra vitte magával a táborozókat különböző furulyákat és azok „rokonait” ismertető, történetekkel fűszerezett hangszerbemutatója során, amelynek záró részében népzene és dzsessz izgalmas összefonódásait is szemléltette rövid audíció keretében. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának meghatározó tagjával, Pálffy Tiborral szervezett találkozó élénk érdeklődést kiváltó, kiadós beszélgetést eredményezett, a színészi pálya fordulatairól, színpad és film viszonyáról, a néző és a színész katarzisélményéről, bosszantó vagy mulatságos bakikról és kivételes pillanatokról a világot jelentő deszkákon, de arról is, hogy szöveget jól megtanulni igazán egy kád forró vízben lehet, a lámpaláz leküzdése pedig nem a külvilág kizárása, hanem a feladat erősebb tudatosítása révén lehetséges.
A Képes utazás a szülők gyermekkorába című, Dimény-Haszmann Orsolya és Szonda Szabolcs táborvezetők biztosította előadáson a diákok vetített fotók segítségével ismerkedtek az 1970-es, 1980-as és korai 1990-es évek romániai berendezkedésének a mindennapokat meghatározó tárgyi valóságával. A túlnyomórészt a rendszerváltás előttre jellemző használati vagy szórakozást szolgáló eszközöket, játékokat, iskolai felszereléseket, járműveket ábrázoló képek megtekintése során információt kaptak azok társadalmi kontextusáról, közösségi vonatkozásairól, összevethették az akkori világot saját léthelyzetükkel, illetve helyenként azonosították a manapság is fellelhető, „túlélő” tárgyakat. Jeney Zoltán budapesti íróval, a Rév Fülöp-regények szerzőjével is találkozhattak a táborlakók, aki Gombos Péter és a közönség kérdéseire válaszolva beszélt érdekfeszítően könyvei és a lovagkor, illetve a Balaton környékének kapcsolatáról, a művekben megalkotott, játékos-humoros nyelvezetekről és alakokról, illetve írói műhelytitkairól és arról, hogy egy településnévvel kapcsolatos kitartó kutatás hogyan szülhet izgalmas ifjúsági olvasmányokat, következetes, több évi munka nyomán.

A program során nem túl gyakori szabadidőt a diákok általában olvasással vagy társasjátékozással töltötték ki. Nem pihentek a nagy népszerűségnek örvendő gólyalábak sem, az ezekkel történő járás elsajátítása izgalmas próba elé állítva a táborozókat.
A vasárnap délutáni táborzárón a szervezők visszaigazoltnak vélték, a résztvevők szavai nyomán, hogy a „kincs, ami van” szójáték jegyében a továbbgondolásra érdemes szó, irodalmi szöveg és a bensőt gazdagító, hasznosítható ismereteket kínáló játék határozta meg a programot. Elmondták: bíznak benne, hogy valódi élményekkel és a későbbiekben is javukra váló tanulságokkal távoznak a résztvevők, illetve hogy kapcsolatban maradnak egymással a Csernátonban töltött néhány napot követően is.

A rendezvény létrejöttét, fő támogatóként, pályázati úton, a Nemzeti Kulturális Alap segítette, támogatóként pedig a sepsiszentgyörgyi Bertis kft., valamint a bukaresti Valvis Holding járult hozzá ahhoz, hogy a táborlakók jól érezzék magukat.

 

A szervezők köszönik a részvételt és a közreműködést mindenkinek!

 

Fotók: (szövegben:) BPMK, (alább:) Haszmann Pál Múzeum


A TÁBORI LAP idei kiadása IDE KATTINTVA olvasható.

 

Sajtóvisszhang:

A kincsekből vittek haza is

Olvasótábor Erdélyben

   

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro