Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2020. február»
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Híres mesterségem címere - vetélkedő után, tábor előtt

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

A fenti címmel szervezett műveltségi-kreativitási és dokumentálódási vetélkedőt könyvtárunk és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, 5–8. osztályos Kovászna megyei diákoknak. 2015. június 13-án, szombaton, a múzeum főépületében a rendezvény bő félnapos programot kínált a résztvevőknek, a kísérő foglalkozások révén is.

A vetélkedőt április közepén meghirdetett pályázat előzte meg, amelyre 12 csapat jelentkezett, miután teljesítette a felhívásban megfogalmazott feladatot: választottak egy sajátosan háromszéki, élő népi / hagyományos mesterséget településükről vagy annak közvetlen környékéről, arról szöveges, rajzzal vagy fotóval kiegészített leírást készítettek, valamint rövid, mobiltelefonnal, más eszközzel készített kisfilmet, hangfelvételt társítottak a leírás mellé. A bemutatásból ki kellett tűnjenek az illető mesterség jellemző jegyei, munkafolyamata(i), technikái és módszerei, a mesterség kulturális hozadékával, történetiségének lényeges mozzanataival, láttatva az adott mesterséget művelő embert is.

A szervezők mind a 12 pályázatot elfogadták, ugyanennyi háromtagú csapatot, azaz összesen 36 diákot hívtak meg a vetélkedőre. Ennek azt kellett eldöntenie, melyik hét csapat vesz részt a két intézmény júliusi csernátoni olvasó- és kézműves jutalomtáborában.
A 10 órakor kezdődött megmérettetésre 5 csapat érkezett Kézdivásárhelyről, 4 Lemhényből, 1–1 Mikóújfaluból, Sepsiszentgyörgyről és Zágonból, hat tanár kíséretében (Ájgel Krisztina - Mikóújfalu, Beke Csilla, Fejér Katalin, Kocsis Cecília - Kézdivásárhely, Bucs Réka - Zágon, Váradi Tünde - Lemhény).

A délig zajló verseny első felében a diákok írásbeli feladatokat oldottak meg. Mesterségneveket azonosítottak szólásokban, népdal- és balladarészletekben, illetve kerestek ki egy mese szövegéből, cégért rajzoltak adott mesterségekhez, mondatokba foglaltak mesterségneveket úgy, hogy azok mibenléte kiderüljön, de nem egyszerű meghatározásuk révén, valamint hagyományos módon történő feldolgozás révén fából, fémből és bőrből készülő haszoneszközöket és dísztárgyakat soroltak fel. A második részben azokat a kisfilmeket és hanganyagokat mutatták be egymásnak és a zsűrinek, amelyekkel pályáztak, elmondva, miért az illető téma mellett döntöttek. (A pályázók egyébként a következő mesterségeket választották: fa- és csontfaragás, bútorfestés, asztalosság, kerámiakészítés, pásztorság, mézeskalács-készítés, kézimunkázás: hímés, szövés, horgolás).

Teljesítményüket háromtagú zsűri értékelte: Haszmann Gabriella bútorfestő, a házigazda múzeum munkatársa; Tóth-Wagner Anikó könyvtáros, a társszervező könyvtár munkatársa; Dimény-Haszmann Árpád, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője.

A vetélkedő nyomán a következő hét csapat nyerte el a tábori részvételt (a helyezések sorrendjében):

1. Kovács Andrea, Musnoi Krisztina, Rettegi Fanni (Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Gimnázium) – 88 pont

2. Csutak Erika, Orsi Izolda, Szilaj Márk Róbert (Zágon, Mikes Kelemen Általános Iskola) – 85 pont

3. Hollanda Oszkár, Szennyes Krisztián, Tankó Tamás (Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Gimnázium) – 83,5 pont

4. Csog Brigitta, Kozsokár Hanna, Tankó Karola (Sepsiszentgyörgy, Váradi József Általános Iskola – Székely Mikó Kollégium) – 82,5 pont

5. Fülöp Hunor, Kerekes Ákos, Varga Péter Krisztián (Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Gimnázium) – 82 pont

6. Hajnal Noémi, Száfta Hanna, Tókos-Herbszt Johanna (Mikóújfalu, Fejér Ákos Általános Iskola) – 76,5 pont

7. Bács Barbara, Kádár Beáta, Zsigmond Júlia (Lemhény, Bem József Gimnázium  – 76 pont.


Minden résztvevő csapat könyvjutalomban részesült, tagjaik részvételi oklevelet kaptak a szervezőktől.

A vetélkedő mellett a nap programjában közös ebéd és kézműves tevékenységek szerepeltek: a lányok bútorfestést gyakorolhattak a László Ottilia vezette műhelyben, míg a fiúk Haszmann László irányításával fafaragást tanultak.

Az értékelés előtt a jelenlévők megnézhették a Kovászna Megye Művelődési Központjának égisze alatt készült, Szenesek című dokumentumfilmet, az erdőfülei szénégetők munkájáról. A remek alkotás vetítésén jelen volt egyik készítője, Vargyasi Levente sepsiszentgyörgyi operatőr, aki beavatta a diákokat és felnőtteket a Kinda István sepsiszentgyörgyi néprajzkutatóval közösen a film kapcsán végzett izgalmas munkájuk műhelytitkaiba.

A programpontok közötti rövid szabadidőben a jelenlévők a házigazda múzeum gyűjteményével ismerkedhettek, amely önmagában is hagyományos mesterségekkel kapcsolatos eleven értékek vonzó tárháza.

Bízunk benne, hogy a vetélkedő minden résztvevője maradandó, továbbgondolásra és -cselekvésre késztető, kellemes élményekkel távozott a tartalmas nap után. Ennek sikere nem lett volna lehetséges elsősorban a részt vevő csapatok kedve és lelkesedése, valamint tanáraik, segítőik közreműködése nélkül. Köszönjük hozzájárulásukat, a zsűri munkáját, ezen kívül a rendezvény létrejöttében a támogatást a következőknek: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy; Nemzeti Kulturális Alap (Budapest); Bertis Kft. (Sepsiszentgyörgy); Valvis Holding (Bukarest); Enikő Vendégház (Csernáton).

A zsűritagok és a játékvezetők tevékenységéhez, összekötői feladatokat ellátva, László Anna Eszter, a rendezvény lebonyolításához pedig, szállítás révén, Bodor Gyula járult hozzá (mindketten a társszervező könyvtár munkatársai).

A két szervező intézmény nevében: Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus és Szonda Szabolcs igazgató (a vetélkedő játékvezetői)


Fotók: Haszmann Pál Múzeum

 

Sajtóvisszhang:

Híres mesterségem címere

  

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro