Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2019. február»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Irodalom és művészet „fészeklakói”

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

A tavalyi hasonló rendezvény folytatásaképpen, hagyományteremtő szándékkal, 2014. július 16–20. között újabb olvasó- és kézműves tábor színhelye volt a csernátoni Haszmann Pál Múzeum. A rendezvényt a házigazda intézmény könyvtárunkkal közösen szervezte.

Huszonhárom háromszéki V–VIII. osztályos diák (akik a május–júniusban lezajlott, az említett két intézmény által szervezett Fészeklakó történetek vetélkedőn érdemelték ki a részvételt) és három kísérő pedagógus volt jelen a táborban, a szervező intézmények képviselőinek és meghívottaknak a társaságában. Az olvasótábori tevékenységeket Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a Magyar Olvasástársaság elnöke, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, valamint Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa irányította, a kézműves műhelyfoglalkozásokat pedig a múzeum munkatársai, Dimény-Haszmann Orsolya (nemezelés), Haszmann Gabriella (bútorfestés) és Haszmann László (fafaragás). A tábori lappal kapcsolatos munkában Dimény-Haszmann Árpád, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője adott eligazítást a résztvevőknek. A tábornyitót követő játékos csapatépítő foglalkozást Müller Henrietta vezette.

 

 

Az olvasótábori munka során a diákok többek között Arany János, Beck Zoltán, Kányádi Sándor, Lázár Ervin, Vámos Miklós, Weöres Sándor egyes írásait értelmezték, gondolták tovább, részben dramatizálva azokat, illetve a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, majd bemutatták azokat a rendezvény zárószakaszában.

 

 

Nagy sikere volt a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent és olvass! akciónak is, amelynek lényege, hogy a nap bizonyos szakában, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel és elmerülni egy-egy könyvbe az épp aktuális tartózkodási helyen.

Az olvasmányokat és szövegvizsgálatot jól kiegészítették az esténként vetített filmek.

 

A délutáni órákban irodalmár és zenész meghívottak érkeztek a táborba.

Csütörtökön Tinca Teddy sepsiszentgyörgyi gitáros és zenésztársai, Módi István-Hunor és Ticuşan János tartott műhelyfoglalkozást Zenenyelvezetek címmel, amelynek során blues-ritmusok mentén követhették nyomon a résztvevők, hogyan épül a dal kotta nélkül, hogyan születik történet néhány, találomra kiválasztott szóból, és hogyan „beszélhető el”, elektromos gitár, szájharmonika és ütőhangszerek segítségével. A diákok saját készítésű, kartongurigákból, pingpong-labdákból és nemezből összeállított, rizzsel, gabonával töltött zörgőkkel, csörgőkkel vettek részt az interaktív foglalkozáson, maguk is „ritmustanoncokká”, a zenészek segítőtársává válva a foglalkozás idejére.

Pénteken előbb Sántha Attila költő látogatott el a táborba, akivel Razglednicák című, tavaly megjelent verseskötete kapcsán arról alakult ki beszélgetés főként, hogy a családtörténetek hogyan vonulnak versbe, hogyan találkoznak a költészettel az elődök élettapasztalatának sokszor elmesélt kivonatai, mi lehet a szerepük a mindennapi életben, a generációk kapcsolódásában a déd- és nagyszülők, szülők, rokonok által elmesélt rég(ebb)i történéseknek

Aznap estefelé Márk Attila gitárművész nyújtott bő órányi ízelítőt általa megzenésített versekből, Áprily Lajos, Dsida Jenő, József Attila, Kányádi Sándor, Páll Lajos, Romhányi József, Szilágyi Domokos alkotásaiból, helyenként a közönséget is dalra invitálva, illetve betekintést nyújtva zeneszerzői, előadói műhelyébe.

Szombaton délelőtt a táborozók Ika-vári túrára kerekedtek fel Köllő Zsolt irányításával, természetismereti tudnivalókkal is gazdagodva az út során. Délután könyvbemutatón vettek részt, a Csernátonhoz és a vendéglátó múzeum működtetőihez több szállal kötődő, pályája során a világ több táján élő és dolgozó, az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt Cseh Tibor írásaiból összeállított, néhány nappal korábban Magyarországon megjelent emlékkötetet ismerve meg. A könyvbemutató alkalmával avatták fel a múzeumban a szerző jelentős és értékes könyvadományából kialakított Cseh Tibor Emlékkönyvtárat.

A program során nem túl gyakori szabadidőt a diákok általában olvasással vagy társasjátékozással töltötték ki, de – az „ép testben ép lélek” jegyében – néhányszor a focilabda sem pihent, és a rögtönzött mérkőzések azt is megmutatták, hogy a nemek egyenlősége a sportban is megnyilvánul, hiszen a lányok is olyan elszántsággal és érzékkel rúgják a bőrt, mint a fiúk.

 

 

A vasárnap kora délelőtti táborzárón a szervezők elmondták: bíznak benne, hogy élményekkel és a későbbiekben is hasznosítható ismeretekkel távoznak a résztvevők, illetve hogy kapcsolatban maradnak egymással a Csernátonban töltött néhány napot követően is.

A tábor létrejöttét, fő támogatókként, pályázati úton, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap segítette, támogatóként pedig a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség és Bertis üzletlánc, valamint a bukaresti Valvis Holding járult hozzá ahhoz, hogy a táborlakók jól érezzék magukat.

A szervezők köszönik a részvételt és a közreműködést mindenkinek!


Tábori fotók a Facebook-on, IDE KATTINTVA láthatók.

 

A Betűfalók 2014 címmel elkészült tábori lap IDE KATTINTVA olvasható.

 

Sajtóvisszhang:

Olvasó- és kézművestábor

A táborról a Magyar Olvasástársaság honlapján:

Olvasó-táborok Erdélyben

    

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro