Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2019. február»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Az Európai Utas vetélkedő magyarországi nyertesei kirándultak megyénkben

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Szombaton, 2014. május 10-én érkeztek Háromszékre Magyarországról, Heves megyéből az Európai Utas című vetélkedő győztes csapatai és kísérőik.

A Heves Megyei Önkormányzat Europe Direct Információs Pontja és az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében az év első felében zajlott le az Európai Utas – Márai Sándorral Európában című pályázat az általános iskolák felső tagozatosainak részvételével.

A vetélkedőn, a Kovászna megyei Könyvkaland vetélkedőhöz hasonlóan, Európa irodalmáról és könyvtárismeretről szóló tudásukat mérték össze a diákok, a verseny témakörében pedig kiemelt helyet foglalt el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint – a tiszteletére Kovászna megyében meghirdetett Gábor Áron Emlékév jegyében – az egykori legendás ágyúöntő alakja és tevékenysége.

A 2014. április 24-én lezajlott egri döntőben holtverseny alakult ki a harmadik és negyedik helyen, ezért végül a vetélkedő négy győztes csapata – 20 diák – látogatott el Háromszékre.

A magyarországi vendégeknek rövid, de tartalmas kirándulásban volt részük, amelynek során a régió sajátosságaiba és hagyományaiba is betekinthettek.

Hétfőn, május 12-én délelőtt a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban, Szonda Szabolcs igazgató köszöntötte őket, bemutatva az intézményt. A különböző részlegeken a könyvtárosok kalauzolták a vendégeket, akik a gyermekkönyvtárban az erdélyi kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomból kaptak ízelítőt. A Gábor Áron teremben Bod Péter életéről, megyénk és Sepsiszentgyörgy történelméről hallhattak pár fontos információt Demeter Lajos helytörténésztől. A szervezők itt nyújtották át nekik a Kovászna Megye Tanácsa, a sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ és a könyvtár által előkészített közös ajándékcsomagokat.

A sepsiszentgyörgyi séta a Székely Nemzeti Múzeum, majd pedig a református Vártemplom megtekintésével folytatódott. Ugyanaznap a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban vettek részt kézműves foglalkozáson, ittlétük alatt azonban más háromszéki látnivalókban is volt részük, amikor ellátogattak Kézdivásárhelyre, Bálványosra, a festői Szent-Anna tóhoz, valamint amikor Bereckben, Eresztevényben és Kisbaconban jártak, részben Gábor Áron nyomain haladva.

A Heves megyei vendégek május 14-én, szerdán reggel indultak haza, és az útravaló élelmiszercsomag, valamint a háromszéki élmények, tapasztalatok mellett néhány székely kifejezést is magukkal vittek tarsolyukban.

 

Sajtóvisszhang:

Európai Utasok Háromszéken


Fotók: Europe Direct - Sepsiszentgyörgy, Haszmann Pál Múzeum - Csernáton

  

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro