Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2019. február»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Könyves élmények a csernátoni múzeumban

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Az elmúlt hét második felében hangulatos olvasó- és kézműves tábor zajlott a Haszmann Pál Múzeumban. A rendezvényt az idén alapítása negyvenedik évfordulójához érkezett rangos csernátoni kulturális intézmény könyvtárunkkal közösen szervezte, partnerségben a szintén sepsiszentgyörgyi Cimbora Alapítvánnyal.

2013. július 17–21. között 18 háromszéki V–VIII. osztályos diák (akik Az én múzeumom című korábbi pályázaton érdemelték ki a részvételt) és három kísérő pedagógus volt jelen a táborban, a szervező intézmények képviselőinek és meghívottaknak a társaságában. Az olvasótábori tevékenységeket Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a Magyar Olvasástársaság elnöke, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, valamint Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa irányította, a kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda múzeum munkatársai, Dimény-Haszmann Orsolya (nemezelés) és Haszmann Gabriella (bútorfestés), a tábori lappal kapcsolatos munkát pedig Dimény-Haszmann Árpád, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője. A tábornyitót követő játékos csapatépítő foglalkozást Müller Henrietta vezette.

Az olvasótábori munka során a diákok Kiss Ottó, Lázár Ervin, Louis Sachar, Vámos Miklós, Weöres Sándor egyes írásait értelmezték, gondolták tovább, részben dramatizálva azokat, illetve a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, majd bemutatták azokat a rendezvény utolsó előtti napján. Nagy sikere volt a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent és olvass! akciónak is, amelynek lényege, hogy a nap bizonyos szakában, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel és elmerülni egy-egy könyvbe. Főként hogy ezt a múzeum udvarát tekintélyesen uraló, 1882-ben Jókai Mór tiszteletére az író jelenlétében ültetett nagylevelű hárs földre hajló lombkoronájának rejtekében is tehették a résztvevők!

Az olvasmányokat és szövegvizsgálatot jól kiegészítették az esténként vetített, irodalmi vonatkozással is bíró filmek, amelyeket szintén közösen megbeszéltek a táborozók.

A délutáni órákban irodalmár, zenész, képzőművész meghívottak érkeztek a táborba. Csütörtökön Orbán Ferenc sepsiszentgyörgyi előadóművész nyújtott ízelítőt általa megzenésített versekből, többek között Muszka Sándor, Pilinszky János, Varró Dániel, Weöres Sándor és Wass Albert alkotásaiból, helyenként a közönséget is dalra invitálva, illetve betekintést nyújtva zeneszerzői műhelyébe. Pénteken a Cimbora folyóirat munkatársai, Farkas Kinga főszerkesztő, Köllő Zsolt és Vetró Bodoni Barnabás rovatvezetők beszéltek a résztvevőknek a kiadvánnyal kapcsolatos munkáról, a Benedek Elek-féle „ős-Cimboráról”, illetve válaszoltak a jelenlévők kérdéseire, akik közül a vállalkozó kedvűek fel is olvastak a Cimbi naplója rovat anyagából. Szombaton a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, Lövétei Lázár László, illetve főszerkesztő-helyettese, Fekete Vince avatták be a táborozókat az általuk képviselt kiadvány életébe, és megismertették velük, felolvasás révén, saját költői műhelyüket is, valamint arról kérdezték kötetlen beszélgetés során a diákokat, hogy kedvelik-e – és ha igen, miért – Weöres Sándor egyik jól ismert versét, A tündért.

A tábor létrejöttét fő támogatóként, pályázati úton, a budapesti Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet segítette, támogatóként pedig a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség és a bukaresti Valvis Holding járult hozzá.

Köszönjük a részvételt és a közreműködést mindenkinek!

Sajtóvisszhang:

Dobj el mindent, és olvass!

Olvasó-tábor Erdélyben

 

Képek a táborból alább és a Haszmann Pál Múzeum facebook-profilján láthatók.

 

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro